~sedih,kempunan.kecewa sume ade...da 2 minggu makcik kat p.malam umah saye x meniaga. makcik g mane makcik oittttttt...saye nak makan laksam...hurmmm...kecewanya..nasibla aku bukan pregnant..huhuhuh..
sape2 yang ade bace entry aku ni..ley tolong tak bagitaw kat mane ade jual laksam kat area shah alam/klang/petaling jaya....plezzz help me!!!!!saye duk shah alam..seksyen 24 ni ha...selalu pasar malam tiap ari rabu..ni da kecewa sangat la ni sampai masuk dalam blog....:(
rase macam nak blaja masak laksam ni la..:)
resipinye :)...
Bahan-bahan ( 2-3 orang ) * 3cwn tpg beras * 1/2 cwn tpg gandum *cantik sgt dah sukatan laksam ni* * 4cwn air suam * >>bahan kuah: * Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh * Sdkt halia * Sdkt bwg putih * Sdkt bwg merah/besar * Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok * Santan * Asam keping * Sdkt garam * Sedikit gula merah/gula * >> Bahan ulam * timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus) * >>cili: * cili merah * belacan * garam * limau Cara-cara 1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak. 2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis 3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat. 4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau nak cubelah nanti...xdla kempunan da nanti..TQVM to dari dapur mamaaina | |
0 comments:
Post a Comment