Wednesday, March 30, 2011

saya kempunan laksam!!!!!!!!


   



~sedih,kempunan.kecewa sume ade...da 2 minggu makcik kat p.malam umah saye x meniaga. makcik g mane makcik oittttttt...saye nak makan laksam...hurmmm...kecewanya..nasibla aku bukan pregnant..huhuhuh..
sape2 yang ade bace entry aku ni..ley tolong tak bagitaw kat mane ade jual laksam kat area shah alam/klang/petaling jaya....plezzz help me!!!!!saye duk shah alam..seksyen 24 ni ha...selalu pasar malam tiap ari rabu..ni da kecewa sangat la ni sampai masuk dalam blog....:(




rase macam nak blaja masak laksam ni la..:)
resipinye :)...


Bahan-bahan ( 2-3 orang ) 

* 3cwn tpg beras 
* 1/2 cwn tpg gandum *cantik sgt dah sukatan laksam ni* 
* 4cwn air suam 

* >>bahan kuah: 

* Ikan(direbus,dibuang tulang)-mcm nk buat laksa tuh 
* Sdkt halia 
* Sdkt bwg putih 
* Sdkt bwg merah/besar 
* Sdkt lada hitam/serbuk lada hitam pon ok 
* Santan 
* Asam keping 
* Sdkt garam 
* Sedikit gula merah/gula 
* >> Bahan ulam 
* timun,kcg panjang,taugeh,daun kesum(dipotong halus) 

* >>cili: 

* cili merah 
* belacan 
* garam 
* limau 

Cara-cara 

1. Cara buat laksam: Gaulkan semua bahan-bahan. Sapukan tudung periuk dengan sedikit minyak masak-utk mengelak dari melekat. Ambik sedikit adunan dan letakkan di atas tudung periuk. Kukus sampai masak. 
2. Bila dah masak, keluarkan. Biarkan sekejap sebelum digulung- supaya laksam kelihatan licin dan cantik. Sementara tu letaklah sedikit adunan ke atas tudung periuk lain dan kukus sampai masak. Ulang sampai habis 
3. Untuk kuah: kisar isi ikan, halia, bawang putih, bawang merah dan lada hitam. Kemudian masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan lain. Masak sehingga agak pekat. 
4. Untuk cili: cili merah tumbuk dgn belacan,tambah grm skit dan perahkan limau 

nak cubelah nanti...xdla kempunan da nanti..TQVM to dari dapur mamaaina




0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...